Zoeken voor gevorderden

=> Direct naar het zoeken voor gevorderden =>

De gegevens in de Kennisbank zijn als linked-data opgenomen in de database en de Kennisbank wordt gepresenteerd in een MediaWiki-omgeving. Dit maakt het mogelijk om via gestandaardiseerde zoekopdrachten de Kennisbank te doorzoeken, deze zoekopdrachten te bewaren, de zoekresultaten bijvoorbeeld als csv bestand te downloaden en rechtstreeks via een api van buitenaf in te prikken op de Kennisbank. Zie ook de uitgebreidere informatie op Wikimedia-Semantic Search.

Speciaal:vragen[bewerken]

Met diverse tools is het mogelijk om specifieke informatie uit de Kennisbank op te vragen. In deze instructie gaan we specifiek in op de functie van “Speciaal:vragen”.

Deze functie geeft de gebruiker de mogelijkheid om semantische query’s te maken via een gebruikersinterface. Met deze query’s kunnen vanuit het kennismodel over de totale inhoud van de Kennisbank overzichten gemaakt worden. In deze overzichten hebben we mogelijkheden voor filteringen en het zoeken op deelverzamelingen.

Interface[bewerken]

Om de functie van speciaal:vragen op te roepen kunt u in de zoekbalk het volgende intypen: speciaal:vragen Speciaal:vragen in de zoekbalk

Op de pagina die dan opent, maak je in het linkerscherm de zoekopdracht en geef je in het rechterscherm aan wat je als resultaat wilt. In het deel eronder kun je extra parameters toevoegen zoals het maximum aantal zoekresultaten en of het zoekresultaat in een bepaald formaat weggeschreven moet worden. De velden die je in het zoekresultaat kunt weergeven haal je op uit het kennismodel van de Kennisbank. Veelgebruikt zijn: Label (nl), Toelichting (nl) en Begripuri. Je kunt dit veld vooraf laten gaan met een vraagteken maar dit hoeft niet.

Het geavanceerde zoekscherm

Voorbeelden van zoekopdrachten[bewerken]

(1) Geef me alle begrippen met de definitie

In het linkerscherm vult u in Categorie:Begrippen en rechts Definitie (nl). Zorg dat de zoeklimiet wordt vergroot van 20 naar bijvoorbeeld 1000.

De zoekopdracht voor alle begrippen

Het zoekresultaat ziet er dan als volgt uit:

Het zoekresultaat voor alle begrippen

Dit is de bijbehorende zoekopdracht

(2) Geef me alle begrippen die in Aquo voorkomen en geef de link weer

In het linkerscherm vult u in Categorie:BegrippenJa. Let op de dubbele dubbele punt achter In Aquo omdat het criterium een specifieke veldwaarde is. Rechts vult u in Exacte overeenkomst <harde return> Bijna overeenkomst. Het vraagteken is optioneel. Zorg dat de zoeklimiet wordt vergroot van 20 naar bijvoorbeeld 1000.

De zoekopdracht voor alle begrippen die ook in Aquo staan

Het zoekresultaat ziet er dan als volgt uit:

Het zoekresultaat voor alle begrippen die ook in Aquo staan

Dit is de bijbehorende zoekopdracht

(3) Welke informatiebronnen gebruikt de Kennisbank?

In het linkerscherm vult u in Categorie:Informatiebronnen en rechts Toelichting (nl). Zorg dat de zoeklimiet wordt vergroot van 20 naar bijvoorbeeld 1000.

De zoekopdracht voor alle informatiebronnen

Het zoekresultaat ziet er dan als volgt uit:

Het zoekresultaat voor alle informatiebronnen

Dit is de bijbehorende zoekopdracht

(4) Welke collecties worden onderscheiden in de Kennisbank?

In het linkerscherm vult u in Categorie:Collecties en rechts niets. Zorg dat de zoeklimiet wordt vergroot van 20 naar bijvoorbeeld 1000.

De zoekopdracht voor alle collecties

Het zoekresultaat ziet er dan als volgt uit:

Het zoekresultaat voor alle collecties

Dit is de bijbehorende zoekopdracht

Het exporteren naar een bestand[bewerken]

Wanneer u het zoekresultaat wilt downloaden, dan kunt u op een van de vier formaten klikken aan de rechterzijde om het downloaden te starten. Het bestand komt in uw standaard downloadmap terecht.

Het zoekresultaat downloaden


Het opslaan en oproepen van een zoekopdracht[bewerken]

Een zoekopdracht kunt u bewaren, zodat u deze later nog een keer kunt uitvoeren. Hiermee bent u zeker dat u gebruik maakt van de recentste gegevens.

Door rechts te klikken op het icoon "zoekopdracht verbergen" of op een van de download-formaten opent zich een keuzemenu waarin u kiest voor "koppeling kopieren". Wat u kopieert is een url die u bijvoorbeeld kunt opslaan in een (tekst)bestand of als favoriet in uw browser kunt aanmerken.

De zoekopdracht opslaan

Een zoekopdracht kunt u aanroepen door de opgeslagen url te plakken in de browser en op enter te klikken. Of door een gemaakte favoriet aan te roepen.

Gegevens ophalen in bv excel of powerbi[bewerken]

Een zoekopdracht kunt u ook gebruiken in bijvoorbeeld excel of powerbi om geautomatiseerd gegevens uit de Kennisbank op te halen. Dit werkt bij elk programma weer op een andere manier. Bij Excel kunt u in de menubalk klikken op "gegevens", vervolgens op "van het web" en bij url vult u de zoekopdracht in. Omdat excel goed overweg kan met csv-bestanden is het aan te raden om de csv-optie bij het kopiëren van de koppeling te gebruiken.

De zoekopdracht ophalen in Excel